Bu Blogda Ara

4 Kasım 2010 Perşembe

PKK TÜRKİYEDEN K.IRAK'A ÇEKİLİYOR GÜNCEL / HABER




* MIZIKACILAR
* 04 Kasım 2010 Perşembe 12:43 |
* Güncelleme: 04 Kasım 2010 Perşembe 12:43



Taksim saldırısından üç gün sonra PKK militanlarının Türkiye'den çekileceği haberi geldi. Sabah gazetesi PKK'nın, militanlarını Türkiye'den çekmeyi planladığını duyurdu. Güvenli çekilişi sağlamak için BDP heyeti Barzani yönetimi ile görüşmek için Erbil'e gitti. Çekilme çağrısı 'Diyalog süreci bitti, müzakere süreci başladı' diyen Öcalan'a ait.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki bir heyet Erbil'de 'çekilmenin 'ayrıntılarını Barzani yönetimi ile konuşuyor. Barzani'ye "PKK'lılara bölgede kontrollü yaşam hakkı tanınsın" mesajı verilecek. Sabah gazetesine göre, PKK militanlarının kış gelmeden ve çatışmaya girmeden çekilmesini sağlamak için çok yönlü bir koordinasyonun sağlanması gerekecek. Bu konuda hazırlıklar tamamlanırsa yüzlerce PKK'lı hızla Kuzey Irak'a geçecek. Böylece Haziran'da seçimlere kadar yaşanacak sürecin önü de iyice açılmış olacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Son bir haftada silahları susturan sürecin perde arkasında baş döndürücü bir görüşme trafiği yaşandı. Devletin bazı birimleri İmralı ile doğrudan görüşürken, Kandil'le de dolaylı yollardan temasa geçildi. Abdullah Öcalan'ın, "Ateşkesi uzatın, Türkiye'den çekilin" çağrısı, PKK'nın sözde Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ve diğer örgüt liderlerine bizzat iletildi. Bu sıcak gelişmelere paralel olarak BDP, Ankara'daki bazı birimler ve Bölgesel Kürt Yönetimi'nden heyetler ateşkesin uzaması için devreye girdi. Öcalan ve devletin birimleri arasında son bir haftada yürütülen diyalogun en önemli maddesini "Türkiye'den geri çekilme" oluşturdu. Öcalan'a, "Eylemsizlik olsa dahi dağda bulunduğunuz sürece provokasyon zemini varlığını sürdürür. Her iki taraftan da çatışmaların bitmesini istemeyenler var. Bunların süreci sabote edecek eylemler yapmaması için güçlerinizi çekin" mesajı iletildi. Öcalan'ın da "Bunun sorumluluğunu alamam, operasyon olmayacağı güvencesini verin çekilsinler" dediği öğrenildi.


Haberin ayrıntıları için;
www.sabah.com.tr/Gundem/2010/11/04/pkk_turkiyeden_k_iraka_cekiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder