Bu Blogda Ara

21 Ekim 2010 Perşembe

TEKEL İŞÇİLERİ 2. DALGA

78 gün Ankara'da çadırlar kurarak eylem yapan ve 4/C'ye geçmemek için direnen işçiler, 4/C'ye geçmelerinin ardından işsiz kaldılar. Sendikalarının verdiği eylem sözlerini tutmasını isteyen işçiler, sendika yöneticileriyle görüşmek istiyor. Ancak sendika yönetimi işçilerle görüşmeyeceğini bildiriyor.

1 Ekim'de iş kayıp tazminatlarının ödemelerinin de bitmesiyle, 4 Ekim günü İstanbul 4. Levent'teki üyesi oldukları Tekgıda-İş Sendikası önüne gelen işçiler, sendika başkanı Mustafa Türkel'le görüşmek istedi. Ancak polis engeliyle karşılaşan işçiler sendikaya giremedi. Bunun üzerine sendika binası önüne çadır kuran işçiler "Direniş yeni başlıyor" diyorlar.

SENDİKA KARARLARA UYMAZSA, 2. TEKEL DİRENİŞİ BAŞLAR

Hatay, İzmir, Tokat, İstanbul, Batman ve Samsun'dan gelen TEKEL işçilerinin tek istediği; sendikanın aldığı kararları uygulanması. İllerden gelen işçilerin temsilcileri, sendikanın bu kararları uygulamaması hâlinde 2.TEKEL Direnişi'nin başlayacağını söylüyorlar.

Daha önce İstanbul'da TEKEL işçisi olan Metin Arslan gelinen süreci şöyle anlatıyor:

"Özelleştirme sürecinde de sendikacılar sözler verdi ama o zaman da işçileri kullandılar. Özelleştirme sürecinde işçileri düşünen, işçinin geleceği ne olacak diye düşünen yok. Sorun burada.1 Mart'ta Ankara'da Danıştay'ın 4/C'ye geçme süresini ertelemesiyle, sendika çadırları kaldırma kararı aldı. Böylece fiili mücadele bitirilmek istendi. Daha sonra eylem süreci açıklandı. Ancak sendika buna uymadı. Biz işçiler olarak eylemler yapsak da sendikanın desteği olmadı. 26 Mayıs sürecinde de sendika bizi düşman olarak gösterdi."

26 Mayıs'taki konfederasyonların ortak eylemine değinen Arslan "6 konfederasyonun aldığı eylem kararıydı. Ancak Türk-İş ve Hak-İş sahip çıkmadı bize. Biz Türk-İş'i ve Hak-İş'i anlarız, ama ya DİSK ve KESK? Onların da kararı vardı, uygulamadılar. DİSK ve KESK sessiz kalarak Türk-İş'in yaptıklarını onaylamışlardır." dedi. Arslan, eylemlerine birçok sendika ve kitle örgütü şube ve üyelerinden destek gördüklerini, ancak genel merkezlerden destek görmediklerini söyledi.

'TEKEL İŞÇİLERİ İSTANBUL'A GELİYOR'

Arslan, "Sendikamız Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel daha önceden namus sözleri verirken bugün bizimle görüşmek istemiyor. Sorunun çözülmemesi halinde tekrar Ankara'ya yürüme kararı alınmıştı. Bugünse sendika karara uymuyor. Eylem yapan işçileri de suçlu ve düşmanmış gibi gösteriyor. Yıllarca aidat verdiğimiz sendikamıza giremiyoruz. 4/C'ye geçme konusunda 78 gün 4/C'ye geçmemek için direnmiştik, ama sendika işçilere 4/C'ye geçme çağrısı yaptı." diyerek, sendikanın işsiz kalmaları konusunda asıl sorumlu olduğunu dile getirdi.

İstanbul'a temsilciler olarak sendikayla görüşme yapmaya geldiklerini belirten Arslan, işçilerin her ilde toplantılar yaptıklarını ve sendikadan bir sonuç çıkmaması hâlinde İstanbul'a geleceklerini söyledi. Arslan şimdiden işçilerin İstanbul'a doğru yola çıktığını söyledi.

Sendikalara karşı olmadıklarını ve sendikaların sahibinin işçilerin olduklarını söyleyen Arslan, sendikaların TEKEL işçilere sahip çıkması gerektiğini, güvencesiz çalışmanın tüm işçilerin sorunu olduğunu ve birlikte mücadelenin örgütlenmesi için uğraştıklarını belirtti.

'SONUÇ ALANA KADAR DİRENECEĞİZ'

Manisa TEKEL işçisi Arzu Güneş, 2 Mart'ta alınan eylem kararlarının uygulanması için sendika yöneticileriyle görüşmeye geldiklerini, ancak sendikanın polis ablukasında olduğunu ve sendika yöneticilerinin kendileriyle görüşmek istemediğini söyledi. Aylardır sendikanın kendilerini oyaladıklarını, artık sonuç beklediklerini belirten Güneş, sonuç alana kadar bekleyeceklerini ifade etti.

'GERİ ADIM ATAMAYIZ'

Malatya TEKEL işçisi Halil Acar, işçilerin alınan her karara uyduğunu, bugün yeni bir şey değil, alınan kararların uygulanması için sendikanın önünde olduklarını söyledi. Ankara'dan ayrıldıktan sonra illerde de eylemler yaptıklarını, ancak sendikanın sahip çıkmadığını belirtti. Sendikanın işçilerin evi olduğunu, ancak işçilerin evlerine alınmadıklarını belirten Acar, direneceklerini ve mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Acar, Ankara'da attıkları her slogandan sorumlu olduklarını, bugün geri adım atmayacaklarını belirtti.

EmekDunyasi.Net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder