Bu Blogda Ara

1 Ekim 2010 Cuma

AVRUPA'DA İŞÇİLER ÖFKELİ 'AYAKTA'

Avrupa’da İşçiler öfkeli, işçiler ayakta!
Avrupa'nın pek çok ülkesinde hükümetlerin tasarruf tedbirlerine karşı grevler ve protesto gösterileri yapıldı.1968'den bu yana yapılan en büyük grevler Avrupa'yı sarsıyor


































Avrupa'nın pek çok ülkesinde hükümetlerin tasarruf tedbirlerine karşı grevler ve protesto gösterileri yapıldı. Grevlere ve gösterilere milyonlarca kişi katıldı. 1968'den bu yana yapılan en büyük grevler Avrupa'yı sarsıyor.


İşçiler öfkeli, işçiler ayakta!
Kapitalizmin tüm dünyayı etkisi altına alan krizinin faturasını işçi sınıfına ödetmek isteyen egemenler, Avrupa'nın her ülkesinde işçi sınıfının büyük direnişiyle karşılaşıyorlar. Bir süre önce başta Yunanistan, İspanya, Fransa ve İtalya olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinde "iş piyasası reformu", "emeklilik reformu", "sosyal değişim reformu" adı altında işçi sınıfına karşı büyük bir saldırı başlatılmıştı. Kapitalistlerin isteği aslında çok basit: Kapitalizmin kaotik ve rekabete dayanan yapısından kaynaklanan krizleri, işçi sınıfını daha fazla sömürerek atlatmak.


Yunanistan, İspanya ve Fransa'da kabul edilen yeni yasalara göre işçiler artık daha az ücret alacak, daha geç emekli olacak, sosyal hakları budanacak, patronların işçileri işten atmaları kolaylaşacak. Ancak işçi sınıfı bu saldırılara daha ilk günden cevap verdi. Yunanistan'da, İspanya'da, Fransa'da ve diğer ülkelerde devasa gösteriler yapıldı, birçok ülkede yıllardan sonra ilk kez çok yüksek katılımın sağlandığı genel grevler düzenlendi.


Avrupa işçi sınıfı Çarşamba günü (29.09) de sokağa çıkarak, kazanılmış haklarından feragat etmeyeceğini güçlü bir şekilde ilan etti. İspanya'da sendikaların çağrısıyla yapılan genel greve katılım %70 oldu. 10 milyon işçi İspanya'da hayatı durdurdu. Grevci işçilerle polis arasında sabah saatlerinde çıkan çatışmalarda 16 kişi yaralandı. İspanya'da toplu taşım felç oldu. Uluslararası uçuşların birçoğu gerçekleştirilemedi. Gün boyu hiçbir uçağa yakıt ikmali yapılmadı, transfer otobüsleri çalışmadı. Hızlı tren seferlerinin %80'i yapılmadı, normal trenler de neredeyse hiç çalışmadı. İşçiler sistemin yürümesi için gerekli olan pek çok binayı ve stratejik noktayı iş makineleriyle bloke ettiler. Gün boyu birkaç küçük market dışında lokantalar ve eğlence yerleri de dahil olmak üzere, bütün mağaza ve dükkanlar kapalı kaldı.


Brüksel'de Avrupa Sendikalar Birliği'nin (ETUC) çağrısıyla sosyal haklarda kısıntıya ve tasarruf tedbirlerine karşı yapılan merkezi eyleme, Bütün Avrupa'dan yüz bine yakın sendikacı ve işçi katıldı. Göstericiler AB Komisyonu binasının yakınlarında yaptıkları devasa gösteride, hükümetlerin işçi sınıfına saldırısını protesto ettiler. ETUC Genel Sekreteri John Monks, ekonomik krizin faturasını çalışanların değil, krizin gerçek müsebbibi olan bankaların ödemesi gerektiğini söyledi.


Aylardan beri hükümetin tasarruf tedbirlerine ve karşı düzenli olarak protestolar yapılan Yunanistan'da bugün otobüs, metro ve tren sürücüleri çalışmadı. Devlet hastanelerinde sadece acil servisler hizmet verdi. Tersane işçileri ve Telekom çalışanları da greve katıldı. Kamyon şoförlerinin grevi 16. gününe girdi. Atina'da trafik tümüyle felç oldu. Sendikalar grevi yaygınlaştıracaklarını söylediler.


İrlanda'nın başkenti Dublin'de toplanan binlerce gösterici, bir beton karıştırıcıyla parlamentonun girişini kapayarak hükümetin kriz politikasını protesto etti. Polonya'da binlerce sendikalı işçi Varşova'da hükümetin tasarruf tedbirlerini protesto etti.


İNTERNET / İPAR HABER 01.10.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder