Bu Blogda Ara

23 Eylül 2010 Perşembe

DEĞERLER KORUNMAK İÇİNDİR YİĞİT TUNCAY (GÜNCEL)

Haluk Bilginer'in son açıklamaları tiyatro dünyasında ciddi eleştirilere neden oldu. Dostlar Tiyatrosu'nun kurucusu, usta sanatçı Genco Erkal NTV'de Mirgün Cabas'a konuk oldu ve Bilginer'in açıklamalarıan tepki gösterdi. Haluk Bilginer'e çok sert bir eleştiri de tiyatro sanatçısı Yiğit Tuncay'dan geldi.Dostlar Tiyatrosu'nun sahneledeiği Sivas '93 oyununda Genco Erkal ile birlikte sahne alan Yiğit Tuncay Haluk Bilginer'in açıklamalarını Mızıkacılar'a değerlendirdi.

İşte Yiğit Tuncay'ın Mızıkacılar için yazdığı değerlendirme:


"Ey Haluk Bilginer! Yıllarca kazandığın paralarla tiyatro yaptığını anlattın. Bu biraz tahta bavul hikayesi gibiydi. En azından o hikayeyi anımsatıyordu. Zamansız bir iş yaptın.


24 Ocak Kararları ve onu hayata geçiren 12 Eylül 1980 transformasyonundan sonra Turgut Özal diye biri ortaya çıktı "sosyalizmi yıktık" dedi. Bunun üzerine ülkücü-mafyanın meşhur ismi Lokman Kondakçı'nın kurduğu Varlık Film'in yapımcılığını yaptığı "Prenses" adlı bir film çekildi. Hani şu Mustafa Alabora'nın "ben tesadüf eseri oynadım" dediği film. O filmdeki bir cümle Türkiye'nin yeni vizyonunu ortaya koyuyordu. "Hiç bir düşünce uğrunda ölünecek kadar kutsal değildir." Bu cümle daha önce yaratılmış tüm değerleri yıkmak gerektiğine vurgu yapıyordu. Kendini bu anlamda devrimci olarak nitelendiriyordu.


Evet devrimciydi ama, karşı devrimciydi. Serbest piyasa ekonomisinin kutsallığını öne çıkaran serbest konuşma borsasını kuruyordu bu girişimler. "Tüm değerleri yıkalım" diye manşetlere konu olan sloganlar ürettiler. Bir başkası tiyatroda "Cumhuriyet Kızı" adlı oyunla bilim adamlarının güvenirliliğine görecelik getirmeye çalışıp, aslında bilimi halkın gözünden düşürmeye çalıştı. Talk show formatı denen bir garabetle bu kervanın halka yayılmasını sağlayanlar da oldu.


"Prenses" ile yeni bir modeli ortaya koyan Sinan Çetin'i ödüllendiren sermaye, onun emlak zengini olmasını sağladı. Filmleri iş yapmadı. Ama reklam sektöründe para akıttılar. Velhasıl o zamanlar bu modaydı ve prim yapıyordu.


Ancak bunun modası geçti artık. Demode bir anarko liberallik görüntüsü, serbest piyasada yükselen değer değil artık. Tüm kazanımlarını kaybettiğini 30 yıl sonra farketmeye başlayan bir halkın karşısındaki bu durumun marjinalitenin kapısını açmaktan başka bir işe yaramaz. Politik birikiminin ve zekanın bunu anlamaya yeterli olmadığı çok açık. Apolitik yaşamış bir insanın bu duruma düşmesi kaçınılmazdır. Ama esnaflar bile yaşamak için politik birikime ve zekaya sahip olunulması gerektiğini bilirler. Masonizmin tarihi bunun tipik bir örneğidir.

Diyelim ki biz bir kütüğüz ve bizi denize attılar. Tam 30 yıl dibe kadar gittik. Sonunda tam dibe ulaştık ve dibe çarptık. Çok basit bir fizik kuralı ile dibe çarptıktan sonra suyun kaldırma kuvvetinin de etkisiyle yeniden çıkışa geçtik. Yine unutulmaması gereken bir fizik kuralı daha var, o da; hiç bir kütük denize girdiği yerden çıkmaz. Yani farklı bir düzlemden çıkar. Tam da bu anda modası geçmiş bir kütük atmaya kalkışıyorsunuz. Üstelik diğer kütük yukarıya farklı bir düzlemden yol alırken. Farklı bir düzlemden tüm değerlerimizle çıkacağız. 30 yıl boyunca dipte öğrendiğimiz en önemli şeylerden biri, değerler korunmak içindir."





Genco Erkal'ın Haluk Bilginer'in açıklamaları hakkında NTV'de Mirgün Cabas'a yaptığı açıklamalar için:

www.mizikacilar.com/VideoDetay.aspx




Haluk Bilginer'in açıklamaları ile ilgili Mızıkacılar'ın daha önce yaptığı haber için:

www.mizikacilar.com/HaberDetay.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder